Klapa Šufit + Vruja live - Buje

114. Dani grožđa / Festa dell'uva 13/09/2019, - Buje-Buie, Trg / Piazza J.B.Tito 6

FREE ENTRY!!!!

KLAPA „ŠUFIT“Klapa od desetak mladih i talentiranih srednjoškolaca, koje je 1992. okupio Tomislav Veršić u potkrovlju gimnazije gdje su započeli s kontinuiranim probama, a već 1994. klapa se počinje pripremati za svoj prvi nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. S vremenom, klapa prerasta u respektabilno glazbeno tijelo, koje nastupa na brojnim smotrama te obvezno na Omiškom festivalu na kojemu su bili apsolutni pobjednici tri godine za redom - 2006., 2007. i 2008.

Njihove uspješne pjesme su: Jubin te, Dvi riči, Zavezan, Proplakat će srce, Tako siguran, Nisam za tebe, Oprosti dušo te puno drugih, kao i pjesma Kapi Kiše, pobjednička VDP Kaštela 2017. i pjesma Uzelo te nebo suncu, pobjednička na Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2017.

Klapa Šufit je postigla uspjehe u samostalnim nastupima, u suradnji s drugim klapama, estradnim umjetnicima te na drugim glazbenim festivalima (Večeri dalmatinske pisme Kaštela, Festival dalmatinske šansone u Šibeniku, Melodije hrvatskog juga u Opuzenu). U Šufitu je tijekom godina pjevalo, ili još pjeva, ukupno dvadesetak pjevača, od 2003. godine klapa djeluje u sastavu koji je i danas, a kao osvježenje 2014. dolazi na mjesto voditelja klape Vinko Didović.

Klapa je od tada napunila brojne male i velike dvorane u Hrvatskoj i Sloveniji.Od 2006. godine do danas, klapa je pod umjetničkim vodstvom prof. Jasminka Šetke. Rijetko viđena sinergija tog glazbenog i pedagoškog talenta i pjevača klape urodila je jedinstvenim podvigom u povijesti klapskog pjevanja i natjecanja. Klapa Šufit postaje apsolutnim pobjednikom omiškog festivala tri godine zaredom, osvojivši članove stručnog povjerenstva te srce i dušu klapske publike 2006-2008. Klapa Šufit je 2009.g. dobila nagradu za izuzetan doprinos dalmatinskom klapskom pjevanju te izdala svoj CD '' Ponoć je, mila moja majko''.

Iste godine su nastupili i na prestižnom EBU međunarodnom festivalu u Kelnu gdje su oduševili sve prisutne. Sljedeće godine u St. Petersburgu su održali cjelovečernji program i prikazali Dalmaciju kao atraktivnu destinaciju.Vrhunac i proboj 2012. godine postignut je hitom »Ne diraj moju ljubav«, koja je postala najveći hit klapske glazbe. Na kanalu You Tube već postoji više od 28 milijun prikaza.Nastala u šufitu škole, pjevajući pjesme iz šufita naših djedova, klapa se popela na sam vrh, na šufit dalmatinske klapske pjesme.

ETNO SKUPINA Vruja

„Vruja“ je sastav muzičara koji nastavlja tradiciju glazbenih skupina iz slovenske Istre što su zadnjih desetljeća ostavile dubok trag po pitanju poznavanja i popularizacije istarske glazbene baštine. Ime skupine dijalektalnog je izvora i znači vrelo, studenac.Skupina predstavlja uspješan spoj iskusnih glazbenika koji se smatraju pionirima preporoda pučke glazbe u našim krajevima, i mladih izvođača koji su pak zarana ušli u kontakt s tradicijom.

Vruja pokušava na sebi svojstven način pridodati kamenčić u mozaiku prerade i izvođenja istarske glazbene baštine. Vruja crpi muzičku inspiraciju iz više izvora: neposrednim istraživanjem nekih članova skupine na terenu, traženjem već zapisanih glazbenih motiva i surađivanjem s priznatim etnomuzikolozima, folkloristima i arhivima.

VRUJU čine Marino Kranjac (vokal, violina, dude, mandola, sopele, gitara), Alenka Kranjac (vokal, daska), Peter Kaligarič (harmonika), Rok Kleva Ivančič (violina), Gabrijel Križman (gitara, mandola, vokal) i Gorast Radojevič (istarski bajs, električna bas gitara).Sa svog izvora VRUJA prenosi svijež, vedar i veseo duh istarskog čovjeka prenoseći to i na svojim nastupima u želji da se s muzičarima poveselite i zaplešete.