Pučko otvoreno učilište Buje od ove godine ponosno sudjeluje u organizaciji Festivala Organum Histriae i na taj način doprinosi očuvanju i revitalizaciji istarskih orgulja! Pratite nas, uživajte i ne propustite ovu priliku!

 

Poštovani i dragi ljubitelji orgulja, poklonici umjetnosti i baštine,

Festival Organum Histriae se vratio! J Iako će čovječanstvo pamtiti 2020. godinu kao iznimno tešku i onu koja je najavila velike i povijesne prekretnice u svakodnevnom životu, za Organum Histriae ovo je povratnička godina jer – EARTH WITHOUT ''ART'' IS JUST ''EH''. Nakon dvogodišnje stanke, nastavljamo još aktivnije, s još više entuzijazma ali s istom misijom: ''VRATITI ORGULJAMA PRIJESTOLJE KRALJICE INSTRUMENATA I REINTERPRETIRATI GA U SUVREMENOSTI''. Jesmo li Vas zaintrigirali? Želite li znati što vam sve donosimo ove godine? Ukoliko je tako, pratite nas svakodnevno putem naših društvenih mreža i službene web-stranice, čitajte zanimljivosti o orguljama te o našim izuzetnim umjetnicima, okušajte se u interesantnim kviz pitanjima, saznajte što je upravo vama primamljivo iz ponude naših partnera  i zajedno s nama prošetajte (ili probiciklirajte)  mističnim orguljskim stazama Istre na kojima vas čekaju i razne autohtone etno-gastronomske delicije ;)

Vidimo se u Istri od 31. kolovoza do 6. rujna, a do tada – STAY TUNED!

 

 

ORGANUM HISTRIAE (ex DANI ORGULJA U ISTRI) je dugoročan projekt zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri. Osim vrijednog međunarodnog festivala koji uključuje razna koncertna događanja i popratne sadržaje, ovaj projekt prvenstveno predstavlja orguljsku baštinu koja neopravdano veći dio godine leži zaboravljena i zapuštena. Tijekom dva desetljeća djelovanja  kontinuirano  se radilo na osnovnom cilju - obnova orgulja i njihov povratak u svirno stanje uz misiju: ''VRATITI ORGULJAMA PRIJESTOLJE KRALJICE INSTRUMENATA I REVITALIZIRATI GA U SUVREMENOSTI''.  Uz brojne inicijative organizatora, u suradnji sa stručnjacima i nadležnim tijelima, ostvaren je značajan broj uspješnih restauracija povijesnih instrumenata čija je daljnja sudbina (redovito održavanje) kasnije uvelike ovisila upravo o realizaciji samog projekta. Neke od najistaknutijih restauracija jesu: orgulje G. Callida iz 1791. u Bujama (tvrtka Vegezzi-Bossi, 2000/2001.), orgulje P. Nakića iz 1735. u Sv.Lovreču ( tvrtka Zanin 2013.), orgulje G.Callida iz 1797. u Motovunu (tvrtka Zanin 2006.-2008.)

Projekt je 1998. godine utemeljila Vedrana Koceić (Lifestyle d.o.o.) te je kontinuirano realiziran do 2017. godine. Od 2008. do 2017. izvršnu produkciju vodila je tvrtka Identitet d.o.o. Od 2020. godine Vedrana Koceić nastavlja s izvršnom produkcijom projekta uz nove partnerske snage: Pučko otvoreno učilište Buje – Buie i Udrugu za promicanje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae (predsjednica Elena Roce i dopredsjednik Krešimir Klarić).

Više o projektu pročitajte na službenoj web-stranici www.organum-histriae.com