ŠIROM LIVE (Slo)

nedjelja / domenica 18.07.2021.
20.30h
Park skulptura / Parco delle sculture Marušići - Marussici
Ulaz je slobodan / entrata gratuita

Širom je nastao kada se životno-glazbenom paru Ana Kravanja/Samo Kutin priključio Iztok Koren koji je do tada svirao s raznim slovenskim bendovima, a javnosti su se predstavili 2016. albumom "I" (Klopotec/ZARŠ). Ubrzo prelaze na svjetsku poznatu izdavačku kuću Glitterbeat Records za koju već 2017. objavljuju album "Lahko sem glinena mesojedka/I Can Be A Clas Snapper", dok su diskografsku aktivnost za sada zaključili prošlogodišnjim albumom "Svet, ki speče konju cvet/A Universe That Roasts Blossoms For A Horse" (također tak:til/Glitterbeat).
Glazba koju Širom izvode teško se može svrstati u pojedini žanr, a izraz koji oni koriste za sebe – 'imaginarna folk muzika' – najbolje bi opisao sve ono što nam ovaj trio nudi u svojoj zvučnoj slici. Naime, Ana, Samo i Iztok koriste veliki broj tradicijskih instrumenata iz cijelog svijeta u kreiranju svojeg izričaja, njihove su pjesme ponekad i naslonjene na određene tradicijske elemente, ali nemoguće je tu glazbu nazvati tradicijskom – osim što je riječ o originalnim, autorskim pjesmama, u zvuku Širom se čuju elementi klasične, improvizacijske i psihodelične glazbe. Sve zajedno slušatelje ostavlja bez daha i tjera ih na potpuno prepuštanje i odlazak u smirujuće vode gdje je samo glazba bitna. Dodatno uzbuđenje kod Širom je i njihov live nastup koji uključuje 20-ak instrumenata, članovi grupe tijekom koncerta se izmjenjuju na pojedinim instrumentima i unutar samih pjesama, a sve se to odigrava nesputano, prirodno.
Širom su svojim radom dobili zasluženu svjetsku slavu. Nastupali su diljem svijeta uključujući i neke velike festivale (Roskilde, Moers, Babel Sound, Music Meeting...), surađivali sa svjetski poznatim glazbenicima (Yoshio Machida, Derek Gripper, Raphael Rogiński).
Albumi grupe Širom dobili su sjajne recenzije u svjetski poznatim medijima, a mi izdvajamo da je Guardian album "Svet, ki speče konju cvet/A Universe That Roasts Blossoms For A Horse" proglasio albumom mjeseca u kategoriji 'contemporary album' te izjavu Kevina Colea s čuvenog KEXP radija koji je u jednoj rečenici najbolje opisao što se dogodi kada slušaš Širom:
"Rarely do I hear anything that stops me in my tracks and makes me rethink music - and that's what happened when I first heard Širom."
VAŽNA NAPOMENA: UPUTE POSJETITELJIMA
Sukladno epidemiološkim uvjetima usuglašenim sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije u cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2, eventu može prisustvovati ograničen broj posjetitelja (50 osoba).
Obavezna je dezinfekcija ruku i dobrodošlo je održavanje fizičke distance stoga preporučamo raniji dolazak na događanje kako bi izbjegli stvaranje gužve.
Zbog epidemioloških mjera potrebna je rezervacija mjesta: Tel: 052/773 075
e-mail: info@uciliste-buje.eu