SVEČANOST SVJETLA


Lovorka Lukani

samostalna izložba / mostra personale

Kurator / Curatore: Eugen Borkovsky 

Otvorenje / Apertura: 

17. XII. 2019., 19.00 h, Gradska galerija Orsola, Buje / Galleria cittadina Orsola, Buie

 

Lovorka Lukani predstavlja lirske vizualizacije izvedene fotografskom tehnologijom. Ona zamjećuje svjetlosne igre, pa poigravajući se, pretvara neznatno u predmet interesa. Umjetnica kadrove bilježi tehničkim pomagalom da bi ponudila neuobičajenu prezentaciju sličnu slikarskom načinu. Odnos boja, tonova i sjena dobio je autorstvo vrsnim kadriranjem. Detalji, primijećeni u svakodnevnom okruženju, pred nama se pojavljuju kao niz zaustavljenih trenutaka. Sve fotografije, svaka za sebe, imaju domišljenu likovnu komponentu. Često raspršena, ali stabilna kompozicija, plemeniti kolor, promišljeno uvećanje, bitne su karakteristike izložbenog projekta. 

 

Primorani smo da svijet pogledamo i iz drugog ugla. Zaviriti u poetske zakutke trenutaka, u ovom grubom vremenu, postaje hrabrost. Emocija je dovedena pred zid. Afirmira se gruba borba, nadmoć, materijalno. Kako u svakidašnjem, realnom životu tako i u okolnostima kreativnih djelatnosti. Jedna od izložbi koja odolijeva atrakciji a ostaje u duhu vremena, upravo je pred nama.

                                                                     Eugen Borkovsky

Lovorka Lukani...

Lovorka Lukani rođena je 1982. godine u Kopru. Završila je smjer slikarskog dizajna 2000. godine u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Tečaj za izradu umjetničke knjige na Međunarodnoj školi grafike u Veneciji završava 2005. godine. Član je HDLU Istre i od 2012. član je i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Sudjelovala je na preko 20 skupnih i 15 samostalnih izložbi u hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se grafikom, fotografijom i keramikom. Živi i radi u Bujama.